SEMINARUL TEOLOGIC LICEAL ORTODOX "CHESARIE EPISCOPUL" BUZAU

SEMINARUL TEOLOGIC ORTODOX
"CHESARIE EPISCOPUL" BUZAU

ACASA   REPERE ISTORICE   RESURSE MATERIALE   PROFESORI   PROIECTE   CONTACT

*****     " LA    INCEPUT    A    FOST    CUVANTUL    SI    CUVANTUL    ERA    LA    DUMNEZEU    SI    DUMNEZEU    ERA    CUVANTUL    ... "    (IOAN I,1)     *****         *****     " LA    INCEPUT    A    FOST    CUVANTUL    SI    CUVANTUL    ERA    LA    DUMNEZEU    SI    DUMNEZEU    ERA    CUVANTUL    ... "    (IOAN I,1)     *****         *****     " LA    INCEPUT    A    FOST    CUVANTUL    SI    CUVANTUL    ERA    LA    DUMNEZEU    SI    DUMNEZEU    ERA    CUVANTUL    ... "    (IOAN I,1)     *****         *****     " LA    INCEPUT    A    FOST    CUVANTUL    SI    CUVANTUL    ERA    LA    DUMNEZEU    SI    DUMNEZEU    ERA    CUVANTUL    ... "    (IOAN I,1)     *****         *****     " LA    INCEPUT    A    FOST    CUVANTUL    SI    CUVANTUL    ERA    LA    DUMNEZEU    SI    DUMNEZEU    ERA    CUVANTUL    ... "    (IOAN I,1)     *****         *****     " LA    INCEPUT    A    FOST    CUVANTUL    SI    CUVANTUL    ERA    LA    DUMNEZEU    SI    DUMNEZEU    ERA    CUVANTUL    ... "    (IOAN I,1)     *****         *****     " LA    INCEPUT    A    FOST    CUVANTUL    SI    CUVANTUL    ERA    LA    DUMNEZEU    SI    DUMNEZEU    ERA    CUVANTUL    ... "    (IOAN I,1)     *****         *****     " LA    INCEPUT    A    FOST    CUVANTUL    SI    CUVANTUL    ERA    LA    DUMNEZEU    SI    DUMNEZEU    ERA    CUVANTUL    ... "    (IOAN I,1)     *****         *****     " LA    INCEPUT    A    FOST    CUVANTUL    SI    CUVANTUL    ERA    LA    DUMNEZEU    SI    DUMNEZEU    ERA    CUVANTUL    ... "    (IOAN I,1)     *****         *****     " LA    INCEPUT    A    FOST    CUVANTUL    SI    CUVANTUL    ERA    LA    DUMNEZEU    SI    DUMNEZEU    ERA    CUVANTUL    ... "    (IOAN I,1)     *****         *****     " LA    INCEPUT    A    FOST    CUVANTUL    SI    CUVANTUL    ERA    LA    DUMNEZEU    SI    DUMNEZEU    ERA    CUVANTUL    ... "    (IOAN I,1)     *****         *****     " LA    INCEPUT    A    FOST    CUVANTUL    SI    CUVANTUL    ERA    LA    DUMNEZEU    SI    DUMNEZEU    ERA    CUVANTUL    ... "    (IOAN I,1)     *****         *****     " LA    INCEPUT    A    FOST    CUVANTUL    SI    CUVANTUL    ERA    LA    DUMNEZEU    SI    DUMNEZEU    ERA    CUVANTUL    ... "    (IOAN I,1)     *****

 

CHESARIE EPISCOPUL

CHESARIE EPISCOPUL

 

CAUTARE

IN PAGINA


 

Meteo in Buzau

 

free counter with statistics


 

PROIECTE

    

PROIECTE SI ACTIVITATI

 

Organizarea unor activitati extracurriculare atat in timpul scolii, cat si in vacante.
     » Organizarea de excursii si pelerinaje la manastiri, vizite la muzee, vizionari ale unor spectacole la opera si la teatru. In vacanta de vara (iulie 2008) s-a organizat a saptea editie a taberei de creatie literara de la Bisoca, la care au participat elevi de la Seminarul Teologic Buzau, de la Colegiul National Mihai Eminescu, Colegiul National B. P. Hasdeu si de la Colegiul Dobrogean Spiru Haret din Tulcea. La concursul de creatie organizat in timpul taberei, au obtinut premii urmatorii elevi seminaristi: Chioreanu Georgian, Lipan Daniel, Enache Bogdan si Panaghia Alexandru. Rezultatele dobandite in urma acestor proiecte constau in cresterea gradului de implicare a elevilor si a cadrelor didactice in organizarea si desfasurarea unor asemenea activitati extracurriculare, precum si valorificarea aptitudinilor speciale ale unor elevi.


Realizarea unor parteneriate cu unitati de invatamant similare sau cu institutii culturale din tara si din strainatate.
     » Parteneriat cu Fundatia pentru copii "Sf. Sava de la Buzau", concretizat in tabere scolare la campusurile pentru copii ale fundatiei de la Bisoca si Maliuc, precum si in actiuni comune (pelerinaje la manastiri, actiuni filantropice si culturale). Parteneriat cu Centrul cultural-filantropic "Cuvioasa Parascheva" din Buzau, in urma caruia elevi ai scolii din anii terminali au putut participa la cursurile gratuite de pregatire pentru bacalaureat, precum si la actiunile grupului de dialog intre tinerii crestini care au luat parte la intalnirea internationala a tinerilor crestini de la Taize, Franta. Parteneriat cu Teatrul "George Ciprian" din Buzau, concretizat in realizarea unor proiecte teatrale scolare coordinate de elevi ai scolii. Rezultatele dobandite in urma acestor proiecte constau in cresterea gradului de implicare a elevilor si a cadrelor didactice in organizarea si desfasurarea unor asemenea activitati extracurriculare, precum si valorificarea aptitudinilor speciale ale unor elevi.


Accesarea unor programe educationale neconventionale moderne.
     » Formarea domnului profesor Cristian Marius Dima in lansarea programelor europene scolare e-twinning si Lifelong Learning Program, la Ministerul Comunitatii Franceze din Bruxelles, Belgia si e-tandem, in Charleroi, Begia si Maastricht, Olanda. Pregatirea unui proiect e-twinning si a unui proiect bilateral lingvistic LLP, in parteneriat cu C.E.C.S. de Charleroi, Belgia. Folosirea unor metode inovante de invatare a limbilor straine prin utilizarea TIC: e-learning; invatarea limbilor straine in context european, in situatii reale de comunicare, cu interlocutori vorbitori nativi in cadrul Taberei de creatie de la Bisoca (iulie 2007) si la Intalnirea internationala a tinerilor crestini de la Taizé, Franta (august-septembrie 2007). Vizite pregatitoare bilaterale si initierea unui proiect e-twinning cu CECS de Charleroi, nerealizat intrucat Romania nu avea, pana in septembrie 2007, un Birou national e-twinning, iar Seminarul nostru nu a putut obtine din aceasta cauza eticheta e-twinning; proiectul a fost demarat ulterior la nivelul unui parteneriat informal de schimb cultural si comunicare cu alti elevi vorbitori nativi ai limbii tinta, prin utilizarea unei platforme e-learning.


Derularea unor proiecte si programe educationale.
     » Derularea unor proiecte si programe educationale, precum Eco-Scoala - "Proiectul stejarului secular", LeAF - "Frumoasa esti, padurea mea", "Padurea, aurul verde al planetei", Educatia pentru sanatate: "Program de alimentatie bogata in fructe si legume", Junior Achievement: "Etica in afaceri", "Familia mea", "Comunitatea noastra"; "Lectura si scrierea de placere", Concursul de teatru, fotografie - film, "Sanitarii priceputi", Concursuri sportive etc., toate soldandu-se cu obtinererea de diplome de premiere si certificate de participare la proiecte. Rezultatele dobandite in urma acestor proiecte constau in cresterea gradului de implicare a elevilor si a cadrelor didactice in organizarea si desfasurarea unor asemenea activitati extracurriculare, precum si valorificarea aptitudinilor speciale ale unor elevi.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

*  In perioada 15-22 iulie 2008, Seminarul Teologic Ortodox "Chesarie Episcopul" Buzau a organizat Tabara Nationala de Limba Engleza, la Maliuc, Tulcea. Au participat peste 40 de elevi si profesori, invitati gratuit, de la diferite licee din judetul nostru, dar si de la Seminariile de la Manastirea Neamt si de la Galati. Parteneri in acest proiect educativ au fost Episcopia Buzaului si Vrancei, Inspectoratul Scolar Judetean Buzau, Fundatia pentru copii "Sfantul Sava de la Buzau" si Directia Judeteana pentru Tineret, sprijiniti fiind si de alti sponsori, precum Grupurile editoriale Fischer si Uniscan.


TABARA NATIONALA DE LIMBA ENGLEZA - MALIUC, TULCEA          TABARA NATIONALA DE LIMBA ENGLEZA - MALIUC, TULCEA
 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

*  Participand activ la cel mai longeviv program de educatie ecumenica, la Centrul Cultural-Filantropic "Cuvioasa Parascheva" din Buzau si Comunitatea din Taizé, Franta, zeci de seminaristi, impreuna cu cativa profesori si preoti, au participat in perioada 21 august-5 septembrie 2008, ca de altfel in ultimii 6 ani, la Intalnirea internationala pentru tineret de la Taizé, Franta, urmata de un circuit in diferite destinatii culturale si religioase europene: Viena, Munchen, Dijon, Lyon, Nice, Monaco, Venetia.

 

VENETIA

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

* In anul scolar 2008-2009, sub indrumarea profesorului de Limba engleza si Limba franceza, Cristian Marius Dima, seminaristii buzoieni au participat la diferite activitati didactice de comunicare si documentare, cu prilejul Zilei europene a limbilor straine – 26 septembrie – si a Zilei francofoniei – 20 martie: video-conferinte, organizate in parteneriat cu diferite licee din tara si strainatate, practica liturgica in Limba franceza, precum si vizite si ateliere de lucru la Sectia franceza a Bibliotecii Judetene "Vasile Voiculescu" din Buzau. Evenimentele au fost reflectate in presa locala si pe site-ul oficial al Francofoniei.

 

ZIUA EUROPEANA A LIMBILOR STRAINE          ZIUA EUROPEANA A LIMBILOR STRAINE

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

*   La initiativa elevilor clasei a X-a, al carei ocrotitor spiritual este Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava, in Postul mare din acest an a fost organizat un pelerinaj de inchinare la moastele sfantului din vechea cetate domneasca ca si la alte vetre de spiritualitate romaneasca din Moldova si Bucovina: Manastirile Sfanta Treime, Neamt, Sihastria, biserica Arbore, Bogdana, Putna, Dragomirna, Mirauti etc. S-au continuat, cu aceasta ocazie si intalnirile amicale dintre elevii seminaristi buzoieni si nemteni.

 

PELERINAJ BISERICA ARBORE          PELERINAJ MANASTIREA NEAMT

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

*   Pe 26 septembrie, sarbatorim impreuna Ziua Europeana a Limbilor Straine, o hotarare a Consiliului Europei, incepand cu anul 2001. Mii de institutii de educatie si de cultura celebreaza bogatia lingvistica a batranului continent in aceasta saptamana, antrenand iubitori de limbi straine, de toate varstele, in diferite manifestari care sa creeze punti de intelegere si comunicare in spatiul european.VIDEO-CONFERINTA ZIUA EUROPEANA A LIMBILOR STRAINE

*   Si la Seminarul Teologic din Buzau, au fost desfasurate activitati speciale in cinstea acestui eveniment, cu elevi de la toate clasele, sub coordonarea domnului profesor Cristian Marius Dima, titularul catedrei de Limbi straine. Astfel, pentru a da o amploare europeana mobilizarii in acest scop, elevii nostri au realizat o video-conferinta, in limba franceza, cu adolescenti spanioli de varsta lor, coordonati de domnul profesor Sergio Hodaz Cano, de la I.E.S. La Sagra, Huescar, Spania. Elevii au fost entuziasmati de posibilitatea de a comunica in situatii reale de viata, de a se adresa elevilor, profesorului si directorului liceului respectiv exclusiv intr-o limba straina si doresc sa continue acest tip de activitate didactica.

MINI-EXPOZITIE ZIUA EUROPEANA A LIMBILOR STRAINE

*   Pe de alta parte, dat fiind profilul teologic al liceului in care studiza, seminaristii au marcat acest eveniment prin deschiderea unei mini-expozitii de afise, cu rugaciunea "Tatal nostru", scrisa in toate cele 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene. Elevi voluntari au cautat variantele Rugaciunii domnesti si steagurile corespunzatoare pe Internet, au realizat toate afisele si le-au expus in aceasta zi, spre impartasirea de folos comun a singurei rugaciuni pe care o mostenesc, fara controverse de traducere, toate popoarele crestine, indiferent de confesiune.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

*   In data de 24 octombrie 2009, 24 de elevi din clasele a IX-a si a XI-a ai Seminarului buzoian au participat la o vizita cultural-religioasa, la Bucuresti, eveniment organizat de profesorii Nicolae Moraru si Cristian Dima si de catre Pr. prof. Gabriel Gherghe. VIZITA CULTURAL-RELIGIOASA LA ATENEUL ROMAN, BUCURESTI

*   Primul popas a fost la sanctuarul culturii romanesti din Piata Revolutiei, Ateneul Roman, dupa care elevilor li s-a prezentat Biblioteca Central Universitara, istoria somptuosului Palat regal de odinioara, astazi Muzeul National de Arta, unde a fost vizitata Galeria de arta europeana.

*   In continuare s-a facut un popas la Facultatea de Teologie din Bucuresti, la manastirea Radu-Voda, biserica lui Bucur, pentru ca mai apoi sa se urce la Catedrala mitropolitana, acolo unde se cinsteau dupa cuviinta, moastele Sfantului Dimitrie Basarabov.

*   Seara s-a incheiat cu vizionarea unui spectacol la Opera Nationala Romana, "Madama Butterfly", de Giacomo Puccini.

 

VIZITA CULTURAL-RELIGIOASA LA BUCURESTI

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

*   In ziua de 24 noiembrie, 2009, 5 elevi de 17 ani de la Seminarul Teologic Ortodox "Chesarie Episcopul" Buzau au participat la concursul european "Juvenes Translatores", organizat de Directia Generala de Traduceri a Comisiei Europene.
CONCURS EUROPEAN "JUVENES TRANSLATORES"*   Traducand intr-o maniera cat mai cursiv posibila un scurt text trimis concomitent catre toate institutiile selectate in prealabil de organismul mai sus amintit, elevii au concurat timp de doua ore, in mod direct, cu reprezentanti ai altor 27 de licee din tara, pentru castigarea marelui premiu: autorul celei mai bune traduceri din fiecare tara va participa la decernarea premiilor de la Comisia Europeana, unde il va intalni si pe comisarul european pentru multilingvism, in februarie 2010. Le uram succes!

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 

*   Sub auspiciile autenticelor si, de acum, traditionalelor evenimente, prilejuite de praznuirea Sfantului Apostol Andrei, ocrotitorul Romaniei si de celebrarea Zilei Nationale, 1 decembrie, 7 profesori si 25 de elevi ai Seminarului Teologic Ortodox "Chesarie Episcopul" din Buzau au participat, trup si suflet, la calatoria in mijlocul romanilor din Banatul sarbesc, in provincia autonoma Voivodina din Serbia.
 

ELEVII SEMINARULUI TEOLOGIC BUZAU SI CEI DIN VARSET, SERBIA


*   Raspunzand invitatiei Liceului "Borislav Petrov Braca" din Varset, Serbia, cu care derulam un parteneriat scolar incepand din luna mai, anul curent, seminaristii de la Buzau au iesit "sa semene samanta cea buna" in bisericile si centrele culturale ale romanilor din Serbia, in vetre stravechi de traire si simtire romaneasca precum Varset, Costei, San-Ianes, Plandiste, Satu-Nou, Panciova, dar au vizitat si superlative din dreptarul spiritualitatii ortodoxe sarbe, precum manastirea multiseculara de la Mesici si impresionanta catedrala Sfantul Sava din Belgrad, considerata cea mai mare biserica ortodoxa din lume.
 

CORUL SEMINARULUI TEOLOGIC BUZAU LA VARSET, SERBIA


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

*   In perioada 21-24 ianuarie 2010, la Blagoevgrad, Bulgaria, a avut loc vizita pregatitoare in vederea realizarii unui parteneriat scolar Comenius in limba franceza, intitulat: "L'Orient et l'Occident: la fusion de deux mondes". PARTENERIAT SCOLAR COMENIUS LA BLAGOEVGRAD, BULGARIAAceasta vizita este o actiune a "Programului de invatare pe tot parcursul vietii" al Comisiei Europene, care a finantat intalnirea a 4 profesori de la 3 licee europene din Blagoevgrad - Bulgaria, Huescar - Spania si Buzau - Romania, in vederea pregatirii parteneriatului cu alte licee din Aprilia si Acireale-Italia si Serres-Grecia. La aceasta reuniune a participat si profesorul de Limba franceza al Seminarului nostru, dl. Cristian Dima, care va si depune formularul comun de candidatura pentru finantarea proiectului Comenius la Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale, pana la 19 februarie 2010.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Comunicat de presa


*   In data de 11 februarie 2010, Directia Generala de Traduceri a Comisiei Europene a publicat numele castigatorilor unuia dintre cele mai titrate concursuri pentru licee, "Juvenes Translatores", ajuns la a treia editie. Castigatorul din Romania este tanarul Teodor Baciu, elev in clasa a XI-a la Seminarul Teologic Ortodox "Chesarie Episcopul" Buzau, cu o inspirata traducere din limba engleza in limba romana. El va merge, impreuna cu profesorul sau indrumator, domnul Cristian Marius Dima, la ceremonia de decernare a premiilor de la Bruxelles unde, pe data de 25 martie 2010, Comisarul european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret, doamna Androulla Vassiliou, va inmana premii campionilor.

BACIU TEODOR-CASTIGATOR CONCURS EDITIA A TREIA "JUVENES TRANSLATORES"

*   Competitia a avut loc in data de 24 noiembrie 2009, angajand in competitie 2253 de elevi, de la 599 de licee europene, dintre care 28 din Romania, selectate in prealabil de catre Comisie.
*   Cu sprijinul directiunii, Catedra de Limbi straine a Seminarului Teologic Buzau a organizat concursul in scoala, dupa recomandarile Reprezentantei Comisiei Europene de la Bucuresti. Au fost selectati cinci elevi cu varsta obligatorie de 17 ani pana la data concursului, care au tradus, concomitent cu cei din celelalte licee participante, un text avand ca tema problematica europeana, dintr-una din cele 23 de limbi oficiale intr-o alta limba la alegere, ale Uniunii Europene.
 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

*   Cu ocazia zilei internationale a Francofoniei, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, prin Inspectoratul Scolar Judetean Buzau, a organizat Concursul International "Francochanson", la Teatrul George Ciprian din Buzau, in zilele de 20-21 martie 2010. TEATRUL "GEORGE CIPRIAN" BUZAU-ELEVII SEMINARULUI TEOLOGIC BUZAU PREMIANTI LA CONCURSUL INTERNATIONAL "FRANCOCHANSON"
*   Printre cele 26 nume inscrise in concurs la sectiunea 15-19 ani, s-au distins si au obtinut premiul I, si elevii Seminarului nostru: Alexandru Petcu, de la clasa a IX-a B, cu piesele "Celui qui trahit l'amour" - din folclorul romanesc, tradusa in limba franceza si melodia frantuzeasca "Un monde sans danger" si corul "Aghia Trias" al clasei a XI - a, cu piesele "La nuit des roses" - din folclorul israelian si "La source", melodie compusa de domnul profesor Costel Stoica, pe versurile marelui poet Ioan Alexandru, traduse de domnul profesor Cristian Marius Dima, indrumatorul elevilor nostri la acest festival.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

*   In perioada 24 - 28 martie 2010, elevul Teodor Baciu si profesorul coordonator, domnul Cristian Marius Dima au fost invitati la Bruxelles, Belgia, pentru a participa la ceremonia de premiere al celui mai prestigios concurs organizat pentru licee de catre Comisia Europeana, "Juvenes Translatores". ELEVUL BACIU TEODOR SI PROFESORUL COORDONATOR DIMA MARIUS-CRISTIAN LA BRUXELLES, BELGIAAcestia s-au intalniti cu ceilalti laureati si insotitori veniti din toate cele 27 de tari ale Uniunii Europene si au petrecut primele doua zile impreuna, culminand cu festivitatea de decernare a trofeelor, decernate de doamna Androulla Vasiliou, Comisarul european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret, si de domnul Karl-Johan Lonnroth, Directorul Directiei Generale pentru Traduceri a Comisiei Europene. De asemenea, au participat si la diferite evenimente sociale si vizite culturale - Unitatea romaneasca a DGT, din cadrul Comisiei Europene, noul Muzeu Magritte - impreuna cu echipa "Juvenes Translatores", pentru ca in ultimele zile sa fie oaspetii Parohiei romanesti "Sfantul Nicolae" din Bruxelles, prin bunavointa PC. Pr. Paroh, Parintele Patriciu Vlaicu, praznuind impreuna Intrarea Domnului in Ierusalim.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

*   In perioada 25-27 iunie 2010, Seminarul Teologic Ortodox "Chesarie Episcopul" din Buzau a avut ca invitat pe domnul profesor Klaus Kenneth, din Fribourg, Elvetia.
 

CONFERINTA LA BUZAU A PROFESORULUI KLAUS KENNETH


*   Aflat pentru al doilea turneu in Romania, Domnul Kenneth a acceptat invitatia directiunii de a conferentia pentru crestinii ortodocsi din municipiul Buzau, la Sala Mare a Consiliului Judetean si de a-si promova cartile sale, traduse in romaneste: "2.000.000 de kilometri in cautarea Adevarului", "Zei, idoli, guru" si "Calator pe pamant romanesc", martusindu-si drumul sau sinuos pentru a ajunge la Ortodoxie, precum si reflectiile sale despre lumea in care traim. De asemenea, a participat si la cateva ore de curs si ateliere cu tinerii seminaristi, impartasind emotii si dand autografe.
 

KLAUS KENNETH DAND AUTOGRAFE ELEVILOR SEMINARULUI TEOLOGIC BUZAU

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

*   Pe 4 iunie, la Libraria Alexandria din Buzau, a avut loc lansarea primului volum de versuri al lui Alexandru Suditu, elev al Seminarului buzoian, intitulat: "De la gand la poezie". Intr-o atmosfera extrem de relaxata, au fost alaturi de tanarul poet la debutul sau oficial numerosi colegi, profesori care i-au marcat parcursul scolar si spiritual, clerici, membri ai familei si multi prieteni.
 

ELEVUL SEMINARULUI TEOLOGIC BUZAU ALEXANDRU SUDITU-LANSARE CARTE "DE LA GAND LA POEZIE"
 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

*   La sfarsitul lunii iunie, au fost publicate rezultatele candidaturilor de parteneriate multilaterale Comenius, aprobate de Comisia Europeana, prin Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale din Romania. Proiectul de parteneriat scolar al scolii noastre cu alte 5 licee din UE, intitulat "L'Orient et l'Occident: EDUCATIE SI CULTURA-PROGRAMUL INVATARE PE TOT PARCURSUL VIETIIla fusion de deux mondes", s-a bucurat de succes, fiind rezultatul integrarii in diferite retele scolare europene si a unei vizite pregatitoare, desfasurate la Blagoevgrad, in Bulgaria, la sfarsitul lunii ianuarie 2010. Seminarul Teologic Ortodox "Cesarie Episcopul" Buzau isi consolideaza astfel dimensiunea europeana a activitatii sale, angajandu-se intr-un demers intercultural in limba franceza, pe parcursul a doi ani scolari, cu scoli din Spania, Grecia, Bulgaria si Italia.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

*   In perioada 18-23 octombrie 2010, la Liceul de Muzica din Serres, Grecia, a avut loc deschiderea oficiala a proiectului multilateral Comenius "L'Orient et l'Occident: la fusion de deux mondes", in care Seminarul nostru este partener, alaturi de licee din Huescar, Spania, Blagoevgrad, Bulgaria, Aprilia si Acireale, Italia si Serres, Grecia. Seminarul Teologic din Buzau a fost reprezentat de Precucernicul Parintele Director, Preot Profesor Doctor Gheorghe Sava-Popa, si de coordonatorul proiectului, domnul Profesor Cristian Marius Dima. Cu acest prilej, reprezentantii celor sase scoli partenere s-au cunoscut, au fost detaliate si fixate activitatile in limba franceza si mobilitatile prevazute pe parcursul celor doi ani si s-au facut vizite cultural-religioase.PROIECTUL MULTILATERAL COMENIUS "L'ORIENT ET L'OCCIDENT: LA FUSION DE DEUX MONDES"
*   Astfel, pe parcursul a doi ani, elevii din scolile participante vor dezvolta transdisciplinar tema influentei Orientului in tarile in care se afla cele sase scoli europene, structurand diferite activitati ale caror portofolii vor fi coordonate de cate o scoala: arta monumentala, gastronomie, muzica, obiceiuri si traditii, limba si literatura. Elevii isi vor pune in valoare cunostintele si isi vor exersa competentele de limba franceza, cele digitale, dar si cele artistice elaborand o serie de productii tiparite si multimedia, precum si in mobilitatile pe care le vor efectua, alaturi de profesorii implicati in proiect, la celelalte institutii de invatamant partenere.
*   Acest proiect este aprobat de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale si finantat de Comisia Europeana, in cadrul "Programului de invatare pe tot parcursul vietii".
 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

*   In cadrul mobilitatilor prevazute in proiectul de parteneriat scolar "L'Orient et l'Occident: PROIECTUL MULTILATERAL COMENIUS "L'ORIENT ET L'OCCIDENT: LA FUSION DE DEUX MONDES"la fusion de deux mondes", 6 elevi si 2 profesori ai Seminarului buzoian s-au intalnit cu reprezentanti ai celorlalte institutii partenere, la Liceele "A.Meuci", din Aprilia, si "Regina Elena" din Acireale, Italia. Timp de 9 zile, in perioada 21-29 octombrie 2010, cei aproape 60 de participanti la aceste intalniri au facut prezentari ale tarilor si scolilor pe care le reprezentau si au impartasit, spre folos comun, mostenirea culturala nationala cu influente orientale, in domeniile arhitecturii si al gastronomiei fiecarei tari. De asemenea, au efectuat mai multe vizite culturale in cele doua regiuni italiene, in care au fost evidentiate aspecte relevante pentru atingerea obiectivelor proiectului comun.PROIECTUL MULTILATERAL COMENIUS "L'ORIENT ET L'OCCIDENT: LA FUSION DE DEUX MONDES"
*   Elevii straini au fost primiti in familii gazda din cele doua orase, indeplinind in acest context, primele lor "misiuni diplomatice" de "ambasadori culturali" intr-o societate care isi reprezinta adesea minoritatile imigrante dupa imaginea promovata de mass-media.
*   A fost o mare bucurie ca profesorii coordonatori sa primeasca felicitarile celorlalti profesori, elevilor si mai ales ale parintilor care i-au gazduit pe seminaristii nostri, pentru manierele, deschiderea si creativitatea acestora. Ei vin sa confirme astfel educatia si formarea pe care le primesc in agora scolii teologice de la Buzau si in familiile lor.
 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

*   In perioada 19-31 martie 2011, trei profesori si unsprezece elevi ai Seminarului nostru au PROIECTUL MULTILATERAL COMENIUS "L'ORIENT ET L'OCCIDENT: LA FUSION DE DEUX MONDES"participat la doua reuniuni de lucru ale proiectului Comenius "L'Orient et l'Occident: la fusion de deux mondes", la Liceul de muzica din Serres, Grecia, si la Liceul bilingv „Acad. Ludmil Stoyanov", din Blagoevgrad, Bulgaria, dand curs invitatiei celor doua institutii de invatamant si potrivit planului de mobilitati prevazut de comun acord cu ceilalti parteneri. Temele tratate au fost: "Influente orientale in muzica tarilor participante", in Serres, Grecia, respectiv "Influente orientale in traditiile si obiceiurile tarilor participante", la Blagoevgrad, Bulgaria.PROIECTUL MULTILATERAL COMENIUS "L'ORIENT ET L'OCCIDENT: LA FUSION DE DEUX MONDES"
*  
Astfel, pe parcursul a unsprezece zile, profesorii si elevii romani au participat la programul propus de cele doua licee partenere, alcatuit din participarea la cursurile scolilor, intalniri cu ceilalti profesori si elevi, desfasurarea de activitati didactice comune in limba franceza, vizite culturale si program social, in familii gazda si in comunitatea locala.


 

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

PROGRAMUL "SCOALA ALTFEL"

(2-6 aprilie 2012)

 

Prevederi generale
1. Saptamana 2-6 aprilie 2012 va fi dedicata activitatilor educative extracurriculare si extrascolare, in cadrul programului numit "Scoala altfel". In aceasta saptamana nu se organizeaza cursuri conform orarului obisnuit al Seminarul Teologic Ortodox "Chesarie Episcopul" Buzau, iar programul "Scoala altfel" se va desfasura in conformitate cu un orar special.
2. Scopul acestui program este implicarea tuturor elevilor si a cadrelor didactice in activitati care sa raspunda intereselor si preocuparilor diverse ale elevilor, sa puna in valoare talentele si capacitatile acestora in diferite domenii, nu neaparat in cele prezente in curriculumul national si sa stimuleze participarea lor la actiuni variate, in contexte nonformale.
3. In perioada 2-6 aprilie 2012, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului organizeaza fazele nationale ale olimpiadelor scolare pe discipline de invatamant si, dupa caz, ale concursurilor scolare.
4. In programul "Scoala altfel", elaborat si organizat de Seminarul Teologic Ortodox "Chesarie Episcopul" Buzau, vor fi inclusi toti elevii si toate cadrele didactice care nu participa la faza nationala a olimpiadelor si concursurilor scolare.
Planificarea si aprobarea programului
1. Pentru elaborarea programului de activitati, in timpul primului semestru, s-au solicitat propuneri elevilor, la orele de dirigentie si cadrelor didactice, in cadrul sedintelor comisiilor metodice. Dupa colectarea propunerilor, se vor desfasura dezbateri in colectivele de elevi, in consiliul elevilor, in consiliul profesoral si in comitetul reprezentativ al parintilor, in vederea adoptarii programului agreat de majoritatea elevilor si a cadrelor didactice.
2. Modalitatea de selectie a activitatilor propuse s-a decis la nivelul unitatii de invatamant si presupune implicarea, in egala masura, a elevilor, a cadrelor didactice, a parintilor, astfel incat proiectele si activitatile selectate sa corespunda obiectivelor educationale specifice comunitatii scolare, fiind un rezultat al optiunilor acesteia.
3. Tipurile de activitati care se organizeaza in saptamana mentionata, durata acestora, modalitatile de organizare si responsabilitatile s-au stabilit in consiliul profesoral si s-au aprobat de consiliul de administratie al Seminarului Teologic Ortodox "Chesarie Episcopul" Buzau.
4. Consilierul educativ din unitatea de invatamant a centralizat propunerile agreate, in vederea includerii acestora in Calendarul Activitatilor Educative al Seminarului Teologic Buzau, ca domeniu distinct: programul "Scoala altfel".
5. Conducerea Seminarului Teologic Buzau a asigurat popularizarea programului "Scoala altfel", la nivel local pentru crearea unui impact pozitiv al activitatilor organizate, atat in unitatea de invatamant cat si in comunitate.
Continutul si organizarea programului
1. S-au elaborat proiecte la nivelul claselor, al grupurilor de clase sau al unitatii de invatamant, care sa urmareasca si sa permita realizarea unor obiective educationale, prin activitati care, in programul normal din perioada cursurilor, nu se pot derula.
2. Atat elevii, cat si cadrele didactice vor alege activitatile la care doresc sa participe, din lista celor propuse. De asemenea, se va avea in vedere posibilitatea implicarii parintilor care doresc acest lucru, precum si a altor parteneri.
3. Fiecare activitate la care participa elevi este coordonata de un numar corespunzator de cadre didactice. Indiferent de tipurile de activitati organizate, conducerea unitatii de invatamant si cadrele didactice vor lua toate masurile pentru asigurarea supravegherii elevilor si a securitatii acestora.
4. Tipurile de activitati care sunt organizate in cadrul programului "Scoala altfel" includ:
- activitati culturale;
- activitati tehnico-stiintifice;
- activitati sportive;
- activitati de educatie pentru cetatenie democratica, pentru promovarea valorilor umanitare (inclusiv voluntariat, caritate, implicare activa in societate, responsabilitate sociala, relatii si comunicare, etc.);
- activitati de educatie pentru sanatate si stil de viata sanatos (inclusiv referitoare la dependenta de calculator, siguranta pe internet etc.);
- activitati de educatie ecologica si de protectie a mediului (inclusiv colectare selectiva, economisirea energiei, energie alternativa etc.);
- activitati de educatie rutiera, PSI, educatie pentru reactii corecte in situatii de urgenta etc.
Aceste activitati se vor organiza sub diferite forme, ca de exemplu:
- ateliere de teatru, dans, muzica, arte plastice, educatie media si cinematografica;
- competitii organizate la nivelul scolii, al localitatii sau al judetului;
- mese rotunde, dezbateri;
- activitati de voluntariat sau de interes comunitar;
- campanii antitutun/antialcool/antipoluare/de prevenire a delincventei juvenile/de prevenire a traficului de persoane etc.;
- proiecte comunitare, de responsabilitate sociala;
- peer - education;
- schimburi de experienta;
- vizite de studii;
- ateliere de creatie sau de cercetare;
- parteneriate educationale si tematice la nivel de unitati de invatamant, pe plan intern si international, pentru dezvoltarea aptitudinilor pentru lucrul in echipa si in proiecte.
Monitorizare si evaluare
1. Activitatile sunt organizate in fiecare zi lucratoare a saptamanii mentionate, acoperind cel putin numarul de ore prevazut in orarul obisnuit al scolii, atat pentru elevi, cat si pentru cadrele didactice.
2. Dupa aprobarea de catre consiliul de administratie, programul adoptat a devinit obligatoriu, atat pentru elevi, cat si pentru cadrele didactice.
3. Elevii au obligatia de a participa la activitatile pentru care s-au inscris, absentele fiind inregistrate in catalog, la rubrica Purtare.
4. Activitatile aprobate se vor mentiona in condica de prezenta a cadrelor didactice si vor fi monitorizate de conducerea unitatii de invatamant. Directorul unitatii de invatamant, consilierul educativ, seful comisiei pentru evaluarea si asigurarea calitatii, vor monitoriza si evalua activitatile din programul "Scoala altfel".
4. Inspectoratele scolare vor delega reprezentanti pentru a monitoriza activitatile organizate de unitatile de invatamant in cadrul programului "Scoala altfel".
5. Dupa incheierea vacantei de primavara, in unitatea de invatamant, primul consiliu profesoral va analiza calitatea activitatilor organizate, rezultatele educationale ale acestora, precum si modalitatile de ameliorare a planificarii si organizarii programului "Scoala altfel". La activitatea de analiza in cadrul consiliului profesoral, vor participa si reprezentanti ai elevilor si parintilor care vor prezenta puncte de vedere asupra activitatilor derulate in program. Directorul unitatii de invatamant va prezenta un raport de monitorizare a calitatii activitatilor planificate.
6. La sfarsitul anului scolar, inspectoratele scolare vor include in raportul privind starea invatamantului un capitol referitor la relevanta si valoarea formativa a tuturor activitatilor desfasurate in cadrul programului "Scoala altfel", evidentiind nivelul interesului manifestat de elevi si cadre didactice fata de organizarea si desfasurarea acestuia.
 

DESCARCA:

CALENDAR ACTIVITATI PROGRAM "SCOALA ALTFEL"

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

RAPORT FINAL

PROGRAMUL "SCOALA ALTFEL"

(2-6 aprilie 2012)

 

 

 

 

DESCARCA:

RAPORT FINAL PROGRAM "SCOALA ALTFEL"

 

 

 

IMAGINI CU O PARTE DIN ACTIVITATILE DESFASURATE IN CADRUL PROGRAMULUI "SCOALA ALTFEL":

 

 

ACTIVITATI GOSPODARESTI ATELIER DE INCONDEIAT OUA-PARTENERIAT CU SCOALA NR. 11
ATELIER DE LECTURA ATELIER DE MUZICA BIZANTINA
ATELIER DE CREATIE LITERARA ATENA-GRECIA
COMPETITII SPORTIVE CONVORBIRI DUHOVNICESTI
CONVORBIRI DUHOVNICESTI CORINT-GRECIA
PELERINAJ IN MARAMURES PELERINAJ LA MANASTIREA RAMET
PREGATIRI IN PERIOADA PRE-PASCALA SERRES-GRECIA
SFANTA LITURGHIE TERMOPILE-GRECIA
VIZITA LA PRIMARIA BUZAU VIZITA LA VULCANII NOROIOSI
PELERINAJ IN BUCOVINA ATELIER PENTRU DEZVOLTAREA GANDIRII CRITICE

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Eveniment special pe 21 Septembrie 2012,

cu prilejul Zilei Internationale a ONU si a Rugaciunii pentru Pace.


          Astfel, in pofida ploii neincetate, elevii insotiti de trei profesori, au plantat molizi in curtea Catedralei arhiepiscopale „Inaltarea Domnului" din Buzau, in aceeasi atmosfera sarbatoreasca cu alte scoli din intreaga lume. Primii copaci au fost plantati la amiaza in Oceania, apoi pe celelalte continente: Asia, Europa si Africa, iar lantul de copaci a ajuns in cele din urma si in cele doua Americi. Iar toate acestea, intr-o singura zi!

 


          Acest eveniment a dobandit din cel in ce mai mult succes an de an. De exemplu, anul trecut, peste 5000 de scoli din 132 de state de pe glob au plantat 600 000 de copaci in cursul acestei zile. Iar anul acesta evenimentul va avea o amploare si mai mare.
          Plantarea de copaci este importanta pentru noi toti. Mai intai, pentru ca ne aminteste de natura si de importanta protejarii ei. In alt doilea rand, am ales acesta zi a Pacii Mondiale pentru a marca pacea si continuitatea vietii. Cu activitatea noastra de plantare din aceasta zi nadajduim ca vom contribui si vom ajuta Organizatia Natiunilor Unite sa atinga cele opt obiective globale de dezvoltare ale mileniului.

 


          Din acest motiv, mai multe ziare si radiouri centrale si locale au facut publica importanta evenimentului la care Seminarul nostru ia parte. "Plant a tree for Peace 2012" este o campanie organizata de Learning about Forests - LEAF si ENO-Environment Online, o scoala globala virtuala pentru cresterea responsabilitatii fata de mediu si dezvoltarea sustenabila.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

          In perioada 22-29 octombrie 2011, Seminarul Teologic Ortodox Buzau a gazduit reuniunea de lucru a proiectului de parteneriat scolar Comenius "L'Orient et l'Occident - la fusion de deux mondes".

          Tema reuniunii a vizat prezentarea rezultatelor cercetarii elevilor angajati in acest proiect asupra influentelor orientale in limbile tarilor participante.

          Timp de o saptamana, cei aproape 50 de oaspeti, din alte cinci licee europene, au participat la viata scolara a licelului nostru, la programul de socializare din cadrul familiilor profesorilor si elevilor romani si la itinerariul vizitelor culturale, ce a cuprins obiective precum Muzeul satului din Bucuresti, Palatul Paralamentului, Opera Nationala, Vulcanii noroiosi, Herghelia din Cislau, Manastirea Ratesti, Castelele Peles si Bran etc.

          Saptamana a fost jalonata de doua evenimente de mare amploare pentru activitatea francofona a judetului Buzau: Gala francofona a proiectului, in care au fost urmarite prezentarile asupra subiectului vizat realizate de elevii tarilor participante, piese de teatru din literaturile nationale, traduse in limba franceza, si concerte sustinute in mai multe limbi de elevii seminaristi. Saptamana s-a incheiat apoteotic cu un Colocviu european de inalta tinuta, inchinat Anului European al Voluntariatului - 2011, la care au participat profesori din Italia, Bulgaria, Spania, Grecia si Romania, precum si membri ai comunitatii locale buzoiene.

 

 
          Evenimentele au fost reflectate atat in presa scrisa locala, cat si in audio-vizualul Bisericii Ortodoxe Romane.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

          Ne face placere sa va anuntam ca proiectul nostru francofon, "L'Orient et l'Occident: la fusion de deux mondes", desfasurat si pe platforma educationala europeana Etwinning, a fost distins cu Certificatul National de Calitate, acordat de Biroul National de Asistenta Etwinning.

          Acest premiu reprezinta o recunoastere a calitatii activitatilor depuse de cadrul didactic responsabil, Pr. prof. Cristian Marius Dima, si de catre liceul nostru, in cadrul proiectelor eTwinning. In cazul elevilor, acesta joaca rolul unui stimulent al eforturilor depuse, iar in cazul scolilor, in ansamblu, reprezinta o declaratie publica a angajamentului de a promova calitatea si deschiderea in activitatile de colaborare europeana.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Intalnire proiect Huescar, Spania

 

          In saptamana 16-23 aprilie 2012, la liceul I.E.S. La Sagra din Huescar, Spania, a avut loc lansarea celui mai nou joc european de cultura generala in limba franceza, "Europe-Express", conceput si realizat in totalitate de elevi din sase licee europene, sub indrumarea profesorilor coordonatori. Este rezultatul cercetarilor intreprinse de acestia, pe parcursul a doi ani scolari, in cadrul Proiectului multilateral Comenius, "L’Orient et l’Occident: la fusion de deux mondes", care a reunit sase licee din Huescar (Spania), Blagoevgrad (Bulgaria), Serres (Grecia), Aprilia si Acireale (Italia) si Buzau (Romania).
          Delegatia romana a fost formata din cinci elevi ai Seminarului Teologic Ortodox "Chesarie Episcopul" din Buzau: Robert Manole, Teodor Oancea, Andrei Dragomir, Francisco Iaru si Emilian Apostolescu, condusi de Parintele Director Dr. Gheorghe Sava-Popa si Parintele profesor Cristian Marius Dima, coordonatorul roman al proiectului.
          Elevii din fiecare tara participanta au conceput 60 de carduri ce contin intrebari cu alegere multipla, cate zece pentru fiecare domeniu de interes, prin prisma influentelor orientale reflectate in productiile multimedia ale proiectului. De asemenea, au negociat si redactat impreuna regulile jocului, au conceput grafic traseul de parcurs de catre diferite echipe, au realizat prezentarea si arbitrajul si, desigur, l-au si jucat, fiind organizati in echipe mixte, formate din cate un reprezentant al fiecarei scoli partenere. Elevii au dovedit o buna cunoastere a continuturilor materialelor prezentate in cadrul proiectului si o excelenta comunicare in limba tinta, limba franceza, alegand impreuna cele mai bune raspunsuri. In final, fiecare liceu din competitie a primit un trofeu cu logo-ul proiectului, iar participantii au primit premii personalizate cu acelasi simbol.
          Este unul dintre cele mai inovative mijloace de promovare a mostenirii culturale europene comune si de imbunatatire a abilitatilor de lucru in echipa a elevilor, dezvoltandu-le competentele lingvistice si de comunicare intr-un spatiu transfrontalier care depaseste stereotipurile culturale si vanatoarea de diplome acutizata in sistemul educational romanesc.
          Pe langa aceasta activitate principala, delegatiile au fost invitate de institutia gazda sa prezinte influentele orientale in literatura fiecarei tari participante, sa intreprinda vizite culturale la vestigiile uneia dintre celei mai vechi asezari urbane din lume si la casele troglodite din Galera, la catedrala si muzeul de ceramica din Guadix, la fortarete marturii ale mostenirii culturale arabe din La Calahorra si Orce si culminand cu La Alhambra, din Granada, cel mai important complex de arhitectura islamica din Spania.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Ziua Europeana a Limbilor la Seminar

 

          Si in acest an scolar, elevii Seminarului Teologic Ortodox "Chesarie Episcopul" din Buzau, au celebrat pe 26 septembrie 2012, alaturi de intreaga Europa, diversitatea lingvistica a batranului continent, de Ziua Europeana a Limbilor, intr-o maniera inedita.
          Astfel, titularul catedrei de Limbi moderne a Seminarului, Pr. prof. Cristian Marius Dima, a prezentat Tara Galilor si limba "cazaniilor" acestui neam, in urma experientei dobandite la un curs de formare continua la Cardiff, cu sprijinul Programului sectorial Comenius al Comisiei Europene, in aceasta vara. Elevii au intrat pentru cateva minute in universul unei lumi putin accesibila noua, pusa in umbra de umbrela politica a Marii Britanii si au exersat cateva cuvinte si fraze cheie, spre amuzament si ... comunicare. Comunicare, pentru ca invitatul special al acestei sarbatori a fost Prof. Dr. Mererid Hopwood, extraordinara personalitate culturala a poporului galez, prezentator de televiziune, universitar, translator si poet - unul dintre cei mai importanti ai literaturii contemporane galeze. Este prima femeie care, in 2001, a castigat cel mai important premiu al culturii galeze: tronul bardic al festivalului "National Eisteddfod of Wales", ceremonie itineranta, initiata in 1176, pentru a premia anual cel mai mare poet galez, devenita ulterior un adevarat fenomen national.
          Dr. Hopwood a acceptat sa intre in video-conferinta cu elevii seminaristi si le-a impartasit din dragostea sa pentru limba si neam si, desigur, le-a incantat auzul cu melodicitatea limbii galeze.
          Ne exprimam convingerea ca a fost un eveniment folositor si antrenant, de ambele parti, iar acest tip de colaborare sa se dezvolte si in urmatorii ani, spre castigul elevilor, al invatamantului buzoian si, desigur, al viitorilor cetateni europeni, deschisi spre multiculturalitate.
          Evenimentul se afla publicat pe website-ul oficial al evenimentului, la adresa: http://edl.ecml.at/tabid/1772/EventID/6540/Default.aspx, si reflectat in articole din 8 publicatii locale si centrale.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Noul proiect Comenius

"Living Together - Helping Each Other"

 

          Un nou proiect multilateral Comenius, la Seminarul Teologic Ortodox "Chesarie Episcopul" Buzau!
          Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale a aprobat, acordand maximul 100 puncte la evaluare, participarea institutiei noastre la proiectul de parteneriat scolar "Living Together - Helping Each Other", desfasurat in limba engleza, pe parcursul a doi ani scolari, 2012-2014. Proiectul face parte din Programul de "Invatare pe tot parcursul vietii", Programul sectorial Comenius, al Comisiei Europene.
          Liceele partenere implicate in proiect sunt: Fachoberschule des Montessori-Vereins Wurzburg (Germania), care este si institutia coordonatoare, Kadir Has Anadolu Lisesi, Istanbul (Turcia), IESN1, A Estrada, Gimnazjum nr. 7 im. Ignacego Krasickiego w Olsztynie (Polonia), Spojena skola, Svidnik (Slovacia), I.I.S "Ferrais-Maresca", Catanzaro (Italia) si Seminarul buzoian, din Romania.
          Astfel, cei 90 de elevi si cei 11 profesori implicati in proiect vor desfasura o serie de activitati specifice pe tema voluntariatului, vor desfasura cel putin 24 de mobilitati transantionale la liceele partenere si vor colabora la realizarea produselor finale, scotand in evidenta competentele si abilitatile dezvoltate de atat cei ce beneficiaza de activitatile de tip benevol, dar si de cei care sunt autorii acestora.
          Responsabilul roman al proiectului este Coordonatorul de activitati scolare si extrascolare al liceului, Pr. prof. Cristian Marius Dima.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Reuniune de lucru proiect E-living in Spania

 

          In perioada 22-27 octombrie 2012, la Liceul IESN1 A Estrada, Spania, avut loc prima reuniune de lucru a reprezentantilor liceelor partenere in Proiectul multilateral Comenius "Living Together: Helping Each Other", demers educativ in limba engleza, ce se va desfasura pe o perioada de doi ani scolari, cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, prin Programul de "Invatare pe tot parcursul vietii".
          Seminarul Teologic Ortodox "Chesarie Episcopul" participa pentru al treilea an consecutiv la un astfel de proiect maraton, fiind reprezentat la reuniune de Pr. Prof. Dr. Gheorghe Sava-Popa, Directorul institutiei si de Pr. Prof. Cristian Dima, Consilier educativ si coordonatorul roman al proiectului.
          Profesorii invitati din sase tari europene: Germania, Italia, Turcia, Slovacia, Polonia si Romania au vizitat liceul galitian, au asistat la orele de curs si au cunoscut comunitatea scolara gazda, impartasind impresiile, sperantele si experientele europene de lucru in domeniul educativ.
          Conform calendarului activitatilor, acestia au prezentat, pe rand, tarile, regiunea si scolile pe care le-au reprezentat, facand comparatii si raspunzand intrebarilor noilor parteneri, suscitate de continuturile elaborate de elevii fiecarei scoli. Urmatoarele sesiuni de lucru au fost consacrate activitatilor ce urmeaza a fi derulate pe parcursul celor doi ani, plecand de la delimitarile conceptuale ale temei propuse ca proiect: voluntariatul, cat si de detalierea subiectelor ce vor fi abordate de echipele de lucru partenere, maniera si timpul de lucru, calendarul mobilitatilor, in conformitate cu disponibilitatea fiecarei scoli implicate in proiect, asumarea de reponsabilitati in realizarea activitatilor propuse si a produselor finale etc.
          De asemenea, au fost efectuate si vizite culturale in regiune, pentru a pune in evidenta caracterul particular al Galiciei, aspectele social-filantropice, reverberatiile ei spirituale, dar si gastronomia si cultura.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

        

Cea de a doua reuniune de lucru din cadrul

Proiectului multilateral Comenius "Living Together - Helping Each Other"

 

          In perioada 14-18 ianuarie 2013, a avut loc cea de a doua reuniune de lucru din cadrul proiectul multilateral Comenius "Living Together, Helping Each Other", la Kadir Has Anadolu Lisesi, unul dintre cele mai competitive licee din Istanbul, Turcia.
          Timp de o saptamana, cei 42 de elevi si profesori din Romania, Germania, Italia, Slovacia, Polonia si Spania au participat la programul pregatit de gazdele turce, menit a pune in evidenta dinamica vietii scolare si sociale ale societatii turce contemporane, cat si efortul comun in dezvoltarea abilitatilor sociale si emotionale ale elevilor si a celorlalti actori din campul educativ, prin activitatea tinta a proiectului nostru: voluntariatul. Fiecare liceu partener a prezentat materiale de informare si sensibilizare, in limba engleza, despre lucrari si programe social-filantropice, in care elevii acestora desfasoara in mod constant actiuni de voluntariat. S-a pus accentul pe reliefarea activitatilor specifice in cate o organizatie non-guvernamentala, in care suntem angajati constant, precum si a resorturilor comune ce angajeaza societatile europene pro-active in actiuni sustenabile.
          Elevii seminasti au prezentat Fundatia pentru copii "Sfantul Sava de la Buzau", dat fiind devotamentul cu care generatiile de seministi ajuta, de aproape 20 de ani, in demersul nobil al acesti fundatii a Bisericii Ortodoxe Romane. Tot cu acest prilej au fost vizitate o serie de muzee si locase de cult ortodoxe din "orasul civilizatiilor".
          Totodata, a fost ales si logo-ul proiectului.

 

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

          In data de 13.02.2013, Biroul national de asistenta Etwinning a acordat Certificatul national de calitate pentru activitatile din proiectul Etwinning "Let's Share Our Culture", in care Seminarul nostru a avut 16 parteneri europeni.

 

 

          Aceasta distinctie reprezinta o recunoastere a eforturilor dascalilor si elevilor ai seminarului, implicati in procesul de invatare prin proiecte, iar reiterarea succesului - dupa cel din anul precedent - confirma dimensiunea europeana a invatamantului teologic modern si, in general, al celui liceal buzoian.


 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Ziua Internationala a Francofoniei

la Seminarul Teologic din Buzau

 

          Ca in fiecare an, pe 20 martie 2013, Seminarul Teologic Ortodox "Chesarie Episcopul" din Buzau a sarbatorit Ziua Internationala a Francofoniei, in atmosfera de piosenie si rugaciune, specifica Postului Mare in care ne aflam. Astfel elevi ai claselor a XI-a B si a XII-a A au adus lauda lui Dumnezeu si cinstitei si de viata facatoarei Cruci, alaturi de profesorii lor, Pr. prof. dr. Gheorghe Sava-Popa, Directorul Seminarului si Pr. prof. Cristian Dima, profesor de limbi moderne si initiatorul evenimentului, savarsind Acatistul Sfintei Cruci in limba franceza, in paraclisul notoriei institutii de invatamant teologic.

 

 
          Am dorit astfel sa ne alaturam milioanelor de francofoni de pe glob care astazi celebreaza limba franceza si valorile francofone, consolidand dimensiunea europeana a culturii noastre institutionale, aflata in zodia Duhului si a rugaciunii. Prin aceasta, elevii si profesorii participanti si-au diversificat experienta liturgica si lingvistica, promovand mesajul translingvistic al Ortodoxiei, care - iata - nu este apanajul Orientului, ci isi gaseste expresia jertifitoare de rugaciune, in fiecare limba in care este marturisita credinta in Mantuitorul Iisus Hristos si adevarul mantuitor.

 

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Diseminare Intalnire de proiect Comenius, Catanzaro, Italia

 

          In perioada 11-18 aprilie 2013, o delegatie a Seminarului Teologic Ortodox "Chesarie Episcopul" din Buzau, condusa de Pr. prof. Cristian Marius Dima, coordonatorul roman al proiectului si Pr. prof. Gabriel Gherghe, a participat la cea de a treia reuniune de lucru din cadrul proiectului multilateral Comenius "Living Together, Helping Each Other", alaturi de reprezentanti ai celorlalte sase licee participante, desfasurata in Catanzaro, capitala provinciei Calabria din Italia.

 

         


          Timp de aproape o saptamana, elevii si profesorii buzoieni au participat in echipe mixte la sedintele de lucru, dar si la activitati didactice si vizite culturale, care au cuprins: ateliere de traducere, in vederea elaborarii unui ghid de conversatie multilingv, intreceri cu stafeta si sporturi de echipa, comunicare la orele de curs, un atelier de montaj de filme despre voluntariat produse de fiecare scoala participanta, vizite in asociatii si institutii a caror activitate se bazeaza pe voluntariat, la expozitia internationala de arta dedicata pictorului Mattia Preti, precum si la diferite muzee de o deosebita importanta istorica si culturala, pe plan european: Museo civico din Catanzaro, cel din Taverna si Muzeul arheologic de la Squillace.

 


          De asemenea, se cuvine sa amintim atat ospitalitatea gazdelor, in pofida modestiei localnicilor - de la profesorii I.I.S. "Ferraris-Maresca" si pana la primarul orasului, Dl. Ivan Cardamone -, cat si comportamentul exemplar al celor patru elevi seminaristi: Cosmin Gheorghe, Alexandru Adam, Constantin Grigore si Alexandru Ilie, popularitatea si competentele lor generand un feedback extrem de pozitiv, sub forma felicitarilor si a emotiilor, aducand cinste scolii si profesorilor lor.

 


          Tot cu aceasta ocazie, delegatia romana a vizitat si principalele repere culturale ale cetatii eterne, Roma, si s-a inchinat la moastele Sfantului Apostol Petru din mareata catedrala de la Vatican.
 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Ziua Internationala a ONU pentru Pace

 

          Ca si in anul precedent, Seminarul Teologic Ortodox "Chesarie Episcopul" din Buzau a organizat un eveniment special, pentru a celebra ziua de 21 Septembrie 2013 - Ziua Internationala a ONU pentru Pace.
          Astfel, incredintati ca pacea este un dar de la Dumnezeu si ca trebuie sa multumim pentru acesta si sa ne rugam pentru permanenta acesteia, elevii clasei a XI-a A, indrumati de Pr. prof. diriginte Cristian Marius Dima, au continuat initiativa plantarii de copaci, alaturi de alte scoli din intreaga lume, in Oceania si Africa, pana in cele doua Americi.
          La Parohia cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Brosteni, Buzau, clasa a XI-a, alaturi de Pr. prof. dr. Marius Ciobota, a adus si plantat cativa pini si pomi fructiferi, in gradina bisericii, pentru da marturie despre importanta perena a pacii, ca dar divin si ca misiune primita prin mandat apostolic: ”Cand veti intra intr-o casa sa urati pace casei aceleia, de va fi casa aceia vrednica, va veni pacea voastra peste ea; iar de nu va fi vrednica pacea voastra se va intoarce la voi” (Mat. 10, 12-13).
 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Ziua Europeana a Limbilor straine

 

          Pe 26 septembrie 2013, la Seminarul Teologic Ortodox "Chesarie Episcopul" Buzau, am celebrat Ziua Europeana a Limbilor straine, prin activitati care corespund asteptarilor si nevoilor elevilor nostri. In acest scop, la initiativa profesorului de Limbi moderne, Pr. Cristian Marius Dima, am reluat si in acest an activitatea pe care o consideram cea mai autentica si plina de satisfactii la orele de limbi moderne: videoconferinta elevilor de la clasele a XI-a A si a IX-a cu elevi din liceele partnere in proiectul scolar european Comenius: "Living Together, Helping Each Other", astazi cu colegi turci si spanioli.

          Astfel, pe parcursul a doua ore, elevii s-au cunoscut, s-au recunoscut, au impartasit preferinte si asteptari pentru acest an scolar, au depanat amintiri din intalnirile transnationale precedente, totul in cel mai autentic exercitiu de limba engleza: conversatia cu straini, in situatii concrete de comunicare.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Campania "Let' Do It, Romania!"

 

          In ziua de 28 septembrie 2013, o echipa de voluntari ai Seminarului Teologic Ortodox "Chesarie Episcopul" din Buzau s-a alaturat miilor de echipe din intreaga tara, participante la campania "Let' Do It, Romania!", in dorinta sincera de a face curatenie generala in comunitatile din care provin.

           Astfel, 20 de elevi inscrisi intr-un proiect scolar european ce are ca tema voluntariatul, "Living Together, Helping Each Other", au participat, alaturi de D-na prof. Daniela Ungureanu si Pr. prof. Cristian Marius Dima, la actiunea de curatenie generala a Romaniei, sub egida campaniei unei adevarate miscari sociale, ce a cuprins peste 8000000 de persoane din peste 85 de tari din intreaga lume.
          Seminarul buzoian se inscrie astfel responsabil in una dintre cele mai mari si coerente initiative de voluntariat din tara noastra, "Let's Do It Romania", la randul ei parte din campania internationala anuala "Let's Do It World!", in care tarile inscrise aleg o zi in care sa mobilizeze voluntari pentru a face curatenie generala in zonele critice identificate.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Seminaristii buzoieni au participat Forumul european pentru migratie

de la Wurzburg, Germania


          La invitatia liceului partener Fachoberschule des Montessori-Vereins din Wurzburg, Germania, o delegatie a Seminarului Teologic Ortodox "Chesarie Episcopul" din Buzau a participat la reuniunea de proiect multilateral Comenius "Living Together - Helping Each Other", in perioada 24-30 octombrie 2013.
          Sub auspiciile unei toamne bavareze de aur, aproximativ 70 profesori si elevi din Romania, Italia, Slovacia, Polonia, Spania, Turcia si Germania si-au prezentant, in limba engleza, rezultatele cercetarilor scolare intreprinse in explorarea fenomenului migratiei din fiecare tara participanta, in scopul constientizarii unor valori crestine si europene comune, precum libertatea, toleranta, pluralismul si respectul reciproc.
          Echipa buzoiana, reprezentata de Pr. prof. Cristian Dima – coordonatorul roman al proiectului, Pr. prof. dr. Marius Ciobota si elevii Adrian Banu, Radu Voica, Alexandru Adam si Andrei Ludescu a participat la numeroase activitati propuse de institutia gazda, printre care o expozitie de afise si prezentari multimedia pe tema migratiei, ateliere de comunicare interculturala si de pedagogie Montessori, de arta moderna si gastronomie, vizionare de filme create de elevi si colocvii tematice, precum si la vizite culturale, organizate de colegii germani in: Wurzburg, inima vechiului regat al Franconiei, Bamberg - oras din lista patrimoniului UNESCO, datorita arhitecturii istorice conservata exemplar si Frankfurt am Main, metropola bimilenara si cel mai mare centru finaciar al Europei.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Seminarul Teologic Buzau a primit Certificatul european de calitate Etwinning
 

          Seminarul Teologic Ortodox "Chesarie Episcopul" Buzau este prima scoala teologica din Romania recompensata cu Certificatul European de Calitate Etwinning (European Quality Label), editia 2013.

          Biroul Central de Asistenta Etwinning din Bruxelles a acordat distinctia sa proiectului Etwinning "Let's Share Our Culture", proiect de cercetare si colaborare a 17 scoli europene, desfasurat in perioada noiembrie 2012-Februarie 2013, pe platforma educationala europeana etwinning.net.
          Promovand valorile culturale, traditionale si religioase ale poporului lor, profesorii si elevii implicati au avut acces la o reþea europeana ºi la oportunitaþi pentru dezvoltare educativa si profesionala, la un cadru activ de invatare, precum si la instrumente pedagogice care integreaza noile tehnologii in procesul didactic, ceea ce a condus la rezultatele exceptionale ale proiectului.

          Certificatul European de Calitate Etwinning reprezinta al doilea semn de recunoastere a succesului acestui proiect european, dupa ce Biroul National Etwinning l-a distins cu Certificatul National de Calitate, in februarie 2013. Astfel, eforturile profesorilor, ale elevilor ºi ºcolilor din proiect au fost recunoscute la cel mai inalt nivel european.
 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Lansarea Programului Erasmus +

 

    


          Vineri, 13 decembrie 2013, la Seminarul Teologic Ortodox "Chesarie Episcopul" din Buzau, in mijlocul a 20 de reprezentanti ai scolilor din judetul Buzau, a fost prezentat Erasmus+, noul program al UE pentru educatie, formare, tineret si sport, planificat sa inceapa in ianuarie 2014, in cadrul unui eveniment de lansare gazduit de d-ra Inspector Cristiana Stoica, D-na prof. Luminita Anghel si pr. prof. Cristian Dima, metodisti ai I. S. J. Buzau pentru Programe si proiecte educationale europene.
 


 

          Programul, care se va desfasura pe o perioada de sapte ani (2014-2020), are ca scop stimularea dezvoltarii competentelor si a capacitatii de insertie profesionala, sprijinirea modernizarii sistemelor de invatamant, de formare profesionala si pentru tineret si imbunatatirea competentelor lingivistice a peste 4 milioane de beneficiari: studenti, elevi, ucenici, manageri si factori de decizie din invatamantul european, lucratori de tineret, profesori, institutii de invatamant de la toate nivelurile, ONG-uri, organizatii frunizoare de formare profesionala, grupuri non-formale de tineri, agenti economici si diferiti partneri sociali, incurajandu-se proiectele cross-sectoriale.
 


          Prin elementele de noutate reliefate, cat si prin exemplele de bune practici oferite invitatilor, ne exprimam speranta ca scolile buzoiene vor incepe sau continua sa desfasoare proiecte europene de anvergura, angajand parteneri de calitate in procesul de derulare, atat din tara, cat si din Europa si - noutate in Programul Erasmus + - tari terte. Dimensiunea europeana a invatamantului buzoian va fi astfel dezvoltata, intr-un nou context de mobilitate profesionala si cooperare pentru inovare, dupa ce a fost consolidata de experientele de formare si proiectele de parteneriat a numeroase scoli din judetul nostru. Noul program finantat de CE va oferi flexibilitate si simplificare in procesul de selectie si implemenatare, facilitand un impact incontestabil asupra beneficiarilor, "schimband vieti, deschizand minti", asa cum anunta si sloganul programului.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

O delegatie a Seminarului Teologic din Buzau

a participat la cel mai mare eveniment caritabil din Polonia

 

          Continuand maratonul european al voluntariatului filantropic, o delegatie a Seminarului Teologic Ortodox "Chesarie Episcopul" din Buzau, alcatuita din pr. prof. Cristian Marius Dima, coordonator de proiect, Pr. prof. dr. Nicolae Moraru, membru in echipa de proiect si trei elevi: Liviu Serban, Bogdan Olteanu si Razvan Dragoi, a participat, in perioada 10-15 ianuarie 2014, la cea de a 22-a Mare Finala patronata de "The Great Orchestra Christmas Charity", organizatorul celui mai mare eveniment caritabil din Polonia.

 


          Invitati de scoala partenera Gimnazjum nr.7 din Olsztyn, alaturi de alte delegatii din Germania, Italia, Slovacia si Turcia – in cadrul reuniunii de proiect multilateral Comenius "Living Together, Helping Each Other" –, buzoienii s-au facut partasi la una dintre cele mai importante campanii de strangere de fonduri din Europa, in scopul protejarii si salvarii de vieti de copii, prin furnizarea de echipament medical pentru spitalele publice.

 

 
          Activitatea a fost reflectata atat in presa din tarile partenere, cat si in cea locala si centrala din Romania.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

REUNIUNEA DE PROIECT MULTILATERAL COMENIUS

LA SPOJENÁ ŠKOLA, SVIDNIK, SLOVACIA

 

          In perioada 24-28 martie 2014, a avut loc reuniunea europeanA de lucru, in cadrul proiectului multilateral Comenius intitulat “Living Together – Helping Each Other” (”Traind impreuna, sa ne ajutam unul pe celalalt”), la care Seminarul Teologic din Buzau este partener.
 


          Aceasta activitate s-a desfasurat la Spojená škola din Svidnik, Slovacia, si a avut ca tema prezentarea unor lucrari literare in limba engleza – poezii si eseuri – realizate de elevii participanti, pe tema voluntariatului si a impactului unui astfel de proiect in viata unui tanar european.
 


          Delegatia buzoiana a luat parte la programul propus de gazde si a retrait bucuria de a fi impreuna cu colegi si – deja – prieteni din toata Europa, impartasind, spre folos comun, sentimentele si visele pe care si le-au implinit in proiect, intrebarile si raspunsurile asupra lumii si asupra propriei persoane si nu in ultimul rand, surpriza de a intalni o comunitate ortodoxa slovaca, caracterizata de ospitalitate, harnicie si grija pentru mostenirea spirituala incredintata.

 

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Scoala Europeana

 

          In ziua de 20 mai 2014, Ministerul Educatiei Nationale a premiat, la Palatul Victoria, unitatile scolare declarate castigatoare in cadrul competitiei nationale "Scoala Europeana", editia 2014, in care singura scoala participanta din judetul Buzau, Seminarul Teologic Ortodox "Chesarie Episcopul" Buzau, s-a clasat pe locul al doilea din 117 de candidaturi.

 


          Scoala noastra a fost reprezentata de o delegatie condusa de IPS Sa, Inaltpreasfintitul Parinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei, Pr. prof. dr. Gheorghe Sava-Popa, Directorul Seminarului, Pr. prof. Cristian Marius Dima, coordonator de programe si proiecte educationale europene si elevul Cosmin Gheorghe, participant in proiectele comunitare premiate, alaturi de Doamnele Georgeta Burducea, Inspector Scolar General Adjunct si Cristiana Stoica, Inspector de programe si proiecte educationale europene, de la Inspectoratul Scolar Judetean Buzau.

 


          Distinctia acordata sub patronajul Parlamentului European reprezinta o recunoastere a calitatii si dimensiunii europene peremptorii a procesului educativ, innoit permanent in Seminarul buzoian, alaturandu-l pleiadei de scoli buzoiene premiate in editiile precedente, care au inregistrat succese notabile in activitatile scolare si extrascolare. De asemenea, consideram ca acest eveniment poate deschide calea si altor unitati de invatamant preuniversitar teologic din Romania, in dinamizarea educatiei formale si non-formale, rafinarea strategiei manageriale si cresterea competitivitatii pe piata educationala locala si regionala. Prin promovarea valorilor europene, adaptarea misiunii organizationale la oportunitatile de invatare pe tot parcursul vietii si impactul sustenabil al activitatilor derulate, Seminarul Teologic Ortodox "Chesarie Episcopul", "cea mai veche scoala medie din Buzau", trece intr-o noua etapa de formare si dezvoltare, articulata pe cultura organizationala crestin-ortodoxa a scolii, asezandu-se definitiv pe harta scolilor secolului al XXI-lea din Europa.

 

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

„LIVING TOGETER, HELPING EACH OTHER”

 

 

 

          In perioada 24-28 mai 2014, a avut loc, la Buzau, incheierea vizitelor de lucru ale ultimului proiect multilateral Comenius, „Living Together, Helping Each Other”.

 

 

          37 de profesori si elevi din sase licee partenere, din Germania, Slovacia, Italia, Turcia, Polonia si Spania s-au alaturat echipei seminariale buzoiene, in cadrul unei reuniuni de proiect in care gazdele si oaspetii au derulat impreuna activitati socio-educative, campanii sociale si intalniri multiculturale, un colocviu european pe tema voluntariatului si vizite de studiu in care a fost valorificat potentialul religios si turistic al regiunii.

 

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Premiile de primavara ale seminaristilor

 

          In primavara acestui an scolar, elevii si profesorii seminaristi au inregistrat mai multe performante, la competitiile la care s-au prezentat sau la care au fost invitati.
          Primul succes a fost inregistrat in data de 13 martie, cand elevii Seminarului au participat la Concursul National „Made for Europe”, faza judeteana, unde au obtinut premiul I si felicitarile juriului, pentru prezentarea unei inedite campanii de constientizare a importantei donarii de sange, desfasurata bilingv, in cadrul proiectului multilateral Comenius „Traind impreuna, sa ne ajutam unul pe celalalt”, finantat de Comisia Europeana. In data de 8 aprilie, elevul Dragos Pale, din clasa a XI-a, coordonat de pr. prof. Cristian Marius Dima, a obtinut premiul I la faza nationala - organizata la Arad - a notoriului concurs al Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, prezentand produsul de proiect premiat si pe plan judetean si, totodata, impactul acestuia asupra dimensiunii europene a educatiei in scoala noastra, „Scoala Europeana”.

 


          In data de 21 martie, Corala barbateasca ortodoxa „Credo in Deo” a Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzau, sub bagheta dirijorului Gianin Cristian Oprea, a castigat premiul I, cu maximum de punctaj, la faza zonala a Olimpiadei Nationale Corale, desfasurata la Slobozia, urmand a participa la etapa nationala, ce va avea loc la Oradea, in perioada 7-9 mai.
          Sambata, 28 martie 2015, o delegatie a Seminarului buzoian a participat la Simpozionul national „eTwinning - o comunitate de invatare”, organizat de Seminarul Teologic „Sf. Ap. Andrei” din Galati, unde pr. prof. Cristian Marius Dima a tinut o prelegere despre impactul proiectelor comunitare in actul educational modern si despre beneficiile uzitarii instrumentului VoiceThread in activitatile proiective, iar elevii Ionut Gogonea si Dragos Pale, de la clasa a XI-a, au prezentat cel mai recent proiect eTwinning finalizat de Seminarul Teologic din Buzau, in colaborare cu alte 13 scoli din statele europene, „Let's Share Our Culture", fiind distins cu Certificatul National eTwinning si cu Certificatul European eTwinning, pentru calitatea activitatilor si a produselor realizate.
          La inceputul Saptamanii Patimilor, s-au intors de la faza nationala a Olimpiadei de limbi clasice - desfasurata in acest an la Pitesti - cei doi participanti ai Seminarului Teologic, aducand lauri si glorie „celei mai vechi scoli medii” din Buzau: Teodor Insuratelu, din clasa a IX-a, a obtinut premiul I, iar Daniel Nastase, din clasa a X-a, a obtinut premiul al III-lea, la disciplina Limba greaca veche, avand drept coordonator pe pr. prof. dr. Ilie Toader.

 


          Este de la sine inteles ca suntem mandri, in sensul bun, de liceul nostru, fapt dovedit si pe 7 aprilie, in semifinalele competitiei judetene „Mandru de liceul meu”, organizata de D. J. S. T. Buzau, unde inimoasa echipa a Seminarului Teologic s-a impus in fata echipei Liceului Pedagogic „Spiru Haret” din Buzau, in fata a peste 300 de spectatori de la cele doua prestigioase unitati de invatamant. Elevii nostri au realizat o prezentare complexa a profilului institutional si a activitatilor desfasurate pe plan scolar si extrascolar, au invins la intrecerea lansata pe tema culturii generale legate de judetul Buzau, au cantat in limba romana si franceza si au incantat publicul cu dansuri traditionale autentice, romanesti si grecesti, urmand a pregati noi suprize pentru finala din 15 mai 2015.

 


          Ne exprimam multumirea pentru rezultatele notabile obtinute de elevii nostri, pe plan scolar si extrascolar, chiar daca suntem o comunitate scolara relativ mica, caracterizata insa de o excelenta relatie profesori - elevi, educatie centrata pe elev, echilibru intre invatamantul competitional si cel participativ si consecventa in demersul didactic, cel duhovnicesc si cel european.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

LinguaFEST 2015

 

          Vineri, 18 septembrie 2015, coordonatorul programelor si proiectelor educationale din liceul nostru, pr. prof. Cristian Marius Dima, si unul dintre elevii ce au facut parte din cele mai recente proiecte europene, Dragos Florin Pale, au fost invitati la Reprezentanta Comisiei Europene, care a gazduit cea de a patra editie LinguaFEST 2015, eveniment dedicat Zilei Europene a Limbilor - 26 septembrie, organizat in colaborare cu Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale.

 

    

 

          Cu aceasta ocazie, au fost decernate premiile ELL (European Language Label/Certificatul lingvistic european) si au fost organizate, de asemenea, doua sesiuni de comunicare interculturala, sustinute de domnul Paul Catteeuw.
 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Concursul european de traduceri

Juvenes Translatores 2015
 

          In data de 26 noiembrie 2015, Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzau a fost gazda, pentru a doua oara, a notoriului concurs european de traduceri Juvenes Translatores.
 

 

          Cea mai noua Scoala europeana buzoiana a fost singura unitate de invatamant din judet – alaturi de alte 31 scoli romanesti – selectata de Comisia Europeana, pentru a inscrie maxim cinci elevi in competitie, care sa traduca texte dintr-o limba oficiala europeana – la alegere – in alta limba europeana, de preferat limba materna.

          Elevii participanti, nascuti in 1998, au fost: Chirita Andrei, Chivu Silviu, Curca Cristian, Matache Catalin si Tudose Stefan, din clasa a XI-a, traducand din limbile engleza, respectiv franceza, in limba romana, conform prevederilor regulamentului.

 


          Fiecare traducere va fi evaluata de catre un comitet alcatuit din traducatori si revizori din cadrul Directiei Generale Traduceri a Comisiei Europene. In urma evaluarii, juriul, prezidat de Directorul general al Directiei Generale Traduceri, va alege cea mai buna traducere din fiecare stat membru, lista celor 28 de castigatori urmand a fi publicata la inceputul lunii februarie 2016. Castigatorii, impreuna cu un adult insotitor si un profesor, vor fi invitati la Bruxelles, la o ceremonie in cadrul careia vicepresedintele Comisiei, doamna Kristalina Georgieva, le va inmana premiile.

 


          Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzau a castigat la prima sa participare, aceasta competitie, in 2010, elevul de atunci Teodor Baciu fiind laureatul Romaniei invitat la Bruxelles, alaturi de indrumatorul sau, pr. prof. Cristian Marius Dima.
          Consideram ca aceasta activitate didactica consolideaza dimensiunea europeana incontestabila a actului educational din invatamantul teologic buzoian si, mai mult, restaureaza una dintre lucrarile traditionale ale Bisericii Ortodoxe stramosesti, traducerea ca mijloc de invatare si de dezvoltare culturala, spirituala si, de ce nu, profesionala.
          Concursul Juvenes Translatores, care a luat nastere in 2007, lanseaza o provocare elevilor de 17 ani din Europa, pasionati de limbi straine. Potrivit studiilor recente, Europa are nevoie din ce in ce mai mult de traducatori. Elevii si studentii care invata limbi straine pot valorifica aceasta tendinta. Juvenes Translatores accentueaza importanta competentelor de traducere si rolul traducatorului ca „mediator” intre limbi. Pe termen lung, cunoasterea limbilor straine ne apropie, facand posibila o mai buna intelegere a altor culturi. In termeni practici, ea faciliteaza accesul tinerilor la studii si locuri de munca atat in propria tara, cat si in alte tari din Uniunea Europeana.
 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Seminaristii buzoieni - premiul I la Concursul „Today a Project, Tomorrow the Future”
      

          La Liceul Tehnologic Grigore C. Moisil din Buzau s-a desfasurat, sambata, 26 martie 2016, etapa judeteana a concursului "Today a project, tomorrow the future". Mai multe echipe de elevi de la liceele tehnologice si vocationale din oras au prezentat cate un proiect, prin care au dorit sa valorizeze cultura educationala, respectiv specificul vocational al liceelor de unde provin, intr-o limba care sa le faciliteze insertia optima pe piata muncii.

          La sectiunea vocational, echipa de la clasa a XI-a a Seminarului Teologic Ortodox "Chesarie Episcopul", coordonata de pr. prof. Cristian Marius Dima si arhid. prof. Costel Stoica, a interpretat, in limba engleza, o piesa inedita, creata chiar de ei: "Haec religio licita est", care imbina elemente de opera si muzica bizantina. In urma deliberarii, membrii juriului au acordat premiul intai si premiul special echipei seminaristilor, pentru originalitatea prezentarii, credintandu-i pentru etapa finala, interjudeteana, a concursului.

 


          Proiectul "Today a project, tomorrow the future", aflat deja la a 5-a editie, se adreseaza elevilor de la liceele tehnologice si vocationale, care au posibilitatea de a demonstra aplicabilitatea practica a domeniului pentru care se pregatesc, dar si o buna cunoastere a limbii engleze. De asemenea, profesorii de limba engleza si profesorii de diverse specialitati, implicati in proiect, au oportunitatea de a privi disciplina pe care o predau din punct de vedere transdisciplinar.

 

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

PELERINAJUL SEMINARISTILOR BUZOIENI, LUAND AMINTE LA MAI-MARII LOR

 

          Cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei a organizat, sambata, 11 iunie 2016, la Manastirea Agapia din judetul Neamt, un moment comemorativ dedicat vrednicului de pomenire Mitropolit Irineu Mihalcescu, originar din Eparhia de la Curbura Carpatilor. Evenimentul se inscrie in seria de manifestari prilejuite de Anul omagial al educatiei religioase a tineretului crestin ortodox si Anul comemorativ al Sfantului Ierarh Martir Antim Ivireanul si al tipografilor bisericesti, precum si de implinirea a 180 de ani de existenta a Seminarului Teologic Ortodox "Chesarie Episcopul" din Buzau, unde marele mitropolit a studiat timp de doi ani (1889-1891).

 

 

          Elevi si profesori de la Seminarul buzoian, alaturi de obstea Manastirii Agapia, au participat la Sfanta Liturghie oficiata in biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil a asezamantului monahal de catre Inaltpreasfintitul Parinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei, impreuna cu iInaltpreasfintitul Parinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, Inaltpreasfintitul Parinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului si Bacaului, Inaltpreasfintitul Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, si Preasfintitul Parinte Calinic Botosaneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iasilor.

 

 

          In continuare, s-a savarsit slujba Parastasului pentru vrednicul ierarh adormit intru Domnul, urmata de un Trisaghion la mormantul acestuia din cimitirul Manastirii Agapia.

 

 

          Evenimentul a fost precedat de alt moment de comuniune in rugaciune, la mormantul Episcopului vicar Gherasim Putneanul, al treilea mare ctitor al Manastirii Camarzani, trecut la Domnul in anul 2004 si care a ramas in amintirea profesorilor seniori ai Seminarului buzoian ca un reper de blandete si duhovnicie, pe parcursul intregii perioade cat a fost arhiereu vicar in Episcopia Buzaului.

 

 

          De asemenea, seminaristii au avut onoarea de cina, alaturi de Inaltpreasfintitul Mitropolit Teofan, de Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Casian, de Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Ciprian, precum si de alte inalte fete bisericesti, la Manastirea Neamt, unde a fost asigurata si cazarea, dupa memorabilul dialog cu Vladica de la Dunarea de Jos, fost profesor si elev al Seminarului buzoian.

 

 

          Zilele urmatoare i-au purtat spre alte locasuri de vietuire monastica si rugaciune: Agapia, Varatec, Bistrita, Horaita, Secu, Ciolpani, pentru ca duminica, 12 iunie 2016, sa sustina cantarile la strana la Manastirea Sihastria, alaturi de calugarii de aici si de parintii profesori, dupa care s-au recules la chilia marelui duhovnic Ilie Cleopa.

 

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2009 Seminarul Teologic Ortodox "Chesarie Episcopul" Buzau. Toate drepturile rezervate.